Skate Park Faleza Dunării

Într-o lume în continuă schimbare, dezvoltarea urbană și reamenajarea spațiilor publice devin din ce în ce mai importante pentru creșterea calității vieții în comunitățile din România. În acest context, proiectul Skate Park Faleza Dunării reprezintă un exemplu relevant de cum inovația și sustenabilitatea pot să se întâlnească într-un proiect urban dedicat sportului alternativ.

Date generale Skate Park Faleza Dunării

 

  • Locație: Brăila, Brăila
  • Valoare proiect: 4,2 milioane lei
  • Beneficiar: Primăria Municipiului Brăila
  • Antreprenor general: Sport Play Systems
  • Durată execuție: 12 luni
  • Servicii: proiectare & execuție
  • Suprafață: 1474 mp
  • Capacitate utilizatori: până la 20 sportivi
  • Capacitate vizitatori: 100 persoane

 

 

Imagine 1. Skate Park Faleza Dunării

Aspecte Tehnice și Financiare

Proiectul a beneficiat de o investiție de peste 1,5 milioane de lei, finanțată de Primăria Municipiului Brăila din fonduri europene alocate prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020. Programul este cuprins în Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Brăila 2020-2030 și în Strategia Integrată De dezvoltare Urbană 2016 – 2023. Obiectivul general de finanțare constă în consolidarea, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor, diversificarea activităților economice și de recreere în zona pescărească a Municipiului Brăila prin realizarea unui skate park tematic pe Faleza Dunării. Proiectul urmărește creșterea oportunităților de agrement și accesul comunității locale, în special a tinerilor, dar și a turiștilor, la activități recreative și de petrecere a timpului liber.

Lucrarea a constat în construirea și dotarea unui skate park tematic, pentru practicanții sportului extrem, care va avea ca efect dezvoltarea și valorificarea potențialului natural existent. Acest proiect, realizat de echipa Sport Play Systems, reprezintă una din realizările de anvergură ale anului 2023.

 

Locație Strategică și Design Inspirat

Amplasat în zona Portului din Brăila, Skate Park Faleza Dunării se bucură de o locație remarcabilă. Această zonă, potrivită pentru activitățile sportive în aer liber, face parte dintr-un complex de facilități pentru sport și recreere, consolidând atractivitatea locului. Proiectul a fost conceput cu o tematică maritimă, integrând elemente precum rampe în formă de vârf de corabie, catarge, valuri și o paletă de culori marine în nuanțe de albastru.

Execuție

Proiectul a constat în realizarea unui parc pentru practicanții sportului extrem cu skateboard-uri, trotinete sau biciclete. Mai exact, a presupus amenajarea unor platforme elevate, rampe și scări, cu elemente specifice unui astfel de program sportiv. Spațiul prezintă zone destinate tuturor grupelor de vârstă precum și  zone de ședere/odihnă pentru spectatori, sportivi și vizitatori.

Pe teren, s-au realizat următoarele:

  • Amenajarea unui skatepark cu elemente ludice preturnate din beton și elemente monolite turnate în șantier, împreună cu infrastructura aferentă și dotările necesare;
  • Realizarea circuitului instalațiilor electrice, furnizarea și montarea de stâlpi pentru iluminatul arhitectural și iluminatul sportiv ce asigură lumină pe întregul amplasament;
  • Furnizarea și instalarea de mobilier urban modern care se încadrează armonios în mediul înconjurător;
  • Amenajarea zonelor de relaxare și a spațiilor verzi.

 

Suprafața se află în imediata vecinătate a adăpostului pescăresc edificat în 2021 și a bazei sportive de caiac-canoe, fiind mărginită de alei pietonale și parțial carosabile care străbat faleza. Sistemul constructiv și designul echipamentelor permit utilizatorilor să circule cu usurință, să poată evita situațiile de blocaj/panică, să prezinte siguranța în utilizare și să constituie o sursă de amuzament și interes.

 

Elementele au fost selectate și amplasate în așa maniera încât grupele de vârstă să fie ușor definite, chiar dacă nu se apelează la limitări spațiale. Din punct de vedere constructiv s-au adoptat 2 soluții: elemente preturnate din beton armat și elemente turnate monolit în sit – platforme orizontale și înclinate, suprafețe curbe. Elementele realizate în sistem prefabricat sunt realizate în matrițe speciale, instalate pe platformele orizontale de beton, turnate în situ.

 

S-a urmărit amenajarea unui spațiu cu rampe specifice sporturilor practicate de tineri într-un număr din ce în ce mai mare, unde aceștia pot exersa, participa la competiții sportive și petrece timp liber prin socializare, împărtășind experiențe și cunoștințe legate de sportul practicat. S-a urmărit realizarea unui parc la ultim standard european și amenajarea unor zone verzi tinere, cu arbuști decorativi și gazon. În plus, spațiul a fost dotat cu mobilier urban nou.

 

”Proiectul a fost realizat cu echipamente de ultimă generație, păstrând linia de inspirație maritimă existentă în amenajările realizate anterior. Adresabilitatea către un public larg, diversitatea sporturilor ce pot fi practicate, fac din aceasta zonă un model ce poate fi urmat și în alte comunități”, spune Mihai Balaș, CEO la Sport Play Systems.

 

Imagine 2. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

 

Imagine 3. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

 

Imagine 4. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

 

Imagine 5. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

 

Imagine 6. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

 

Imagine 7. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

 

Imagine 8. Execuție Skate Park Faleza Dunării

 

Echipamente

  • 7 ansambluri cu rampe înclinate, circulare și semicirculare cu grade de dificultate variate, pentru amatori și profesioniști ai sportului alternativ;
  • Grind rail;
  • Grind box orizontal și înclinat;
  • Quarterpipe ramp;
  • Bank ramp;
  • Stairs;
  • Bowls.

 

Elementele principale ale skatepark-ului sunt reprezentate de:

  • Gruparea de ansambluri 1, 2 și 3 care formează o ambarcațiune, formată din platforme elevate la diferite înălțimi, racordate între ele prin rampe înclinate și semicirculare de diferite grade de dificultate;
  • Ansamblul 4, reprezentat de cuva semicirculară din beton armat – bowl, de înălțimi diferite și cu 2 tipuri de record față de restul parcului – trepte și rampe;
  • Ansamblul 5 este reprezentat de 3 tipuri diferite de elemente, realizate din beton turnat monolit în sit, având un grad redus de dificultate;
  • Ansamblul 6 este cel mai întins ca suprafață și combină diferite tipuri de elemente, preturnate sau turnate monolit – rampe, elemente circulare, trepte și combină elemente cu grade diferite de dificultate;
  • Ansamblul 7 este reprezentat de elemente ludice specifice realizate din beton armat turnat în situ și care reflectă activitatea marină – o insulă în mijlocul apelor sau valurile mării;

Inovație în Materiale și Tehnologie

Skate Park Faleza Dunării aduce inovație prin designul său complex și utilizarea materialelor de ultimă generație. Cu 7 ansambluri ce includ rampe înclinate, circulare și semicirculare, variind în înălțime și modele, acesta acoperă diverse grade de dificultate. Tehnologia utilizată a fost dublă, incluzând elemente prefabricate din beton armat și elemente turnate monolit în sit.

 

Implicarea Specialiștilor

Echipa Sport Play Systems a adus expertiză pe toate etapele proiectului, incluzând proiectarea, elaborarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire, gestionarea proiectului și execuția lucrărilor. Cinci arhitecți, cinci ingineri, zece proiectanți și cincizeci de executanți au colaborat pentru a da viață acestui proiect.

Sustenabilitatea proiectului Skate Park Faleza Dunării

Skate Park Faleza Dunării dispune de un sistem de iluminat inteligent și economic, care optimizează consumul de energie. Această soluție nu doar reduce costurile operaționale, ci contribuie și la reducerea amprentei de carbon a proiectului, un aspect esențial în contextul actual. Acest proiect include, de asemenea, o zonă generoasă de spațiu verde, îmbogățind aspectul general al parcului și promovând sustenabilitatea și biodiversitatea urbană. Locuitorii se pot bucura de natură, relaxare și interacțiune socială, contribuind la calitatea vieții comunității.

Sport alternativ și artă urbană

Sportul alternativ merge mână-n mână cu arta urbană. Astfel, în cadrul proiectului am colaborat cu Miriana, artist local de graffiti, pentru a lăsa o amprentă de culoare și creativitate, la fel ca în fiecare skate park nou pe care îl construim în România. Această inițiativă nu doar că îmbogățește experiența riderilor și sprijină artiști talentați, ci contribuie și la reducerea riscului de vandalizare.
Imagine 9. Street Art by Miriana, Skate Park Faleza Dunării
Imagine 10. Street Art by Miriana, Skate Park Faleza Dunării
   
Imagine 11. Street Art by Miriana, Skate Park Faleza Dunării
 
   Imagine 12. Street Art by Miriana, Skate Park Faleza Dunării
   Imagine 13. Street Art by Miriana, Skate Park Faleza Dunării
 
      Imagine 14. Street Art by Miriana, Skate Park Faleza Dunării

Un Parc Pentru Toți – De la Copii la Adulți

Skate Park Faleza Dunării este un exemplu elocvent al modului în care un proiect de reamenajare și recreere poate să transforme un spațiu urban într-o oază vibrantă de activități sportive și distracție. Parcul are o capacitate pentru aproximativ 20 de rideri sumultan și posibilitatea de a acomoda până la 100 persoane pe întregul său perimetru. Este destinat copiilor începând cu vârsta de 6 ani, adolescenților și adulților, un spațiu unde pasiunea pentru sportul extrem prinde viață.

 

Dacă există un proiect care exemplifică modul în care o comunitate poate să-și dezvolte infrastructura pentru sporturile extreme, atunci acela este Skate Park Faleza Dunării. Cu o atenție deosebită la detalii tehnice și sustenabilitate, acest proiect demonstrează modul în care dezvoltarea urbană poate să se alinieze cu nevoile moderne, economice și ecologice.

 

Skate Park Faleza Dunăriinu doar aduce beneficii comunității, dar și ilustrează cum tehnologia și designul pot să se combine pentru a crea spații urbane funcționale și ecologice. Proiectul deschide calea pentru dezvoltări urbane mai durabile și mai inteligente.

 

”Amenajarea Skate Park Faleza Dunării a presupus o investiție de peste 1,5 milioane de lei, realizată de Primăria Municipiului Brăila din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020. Parcul a fost amenajat de Sport Play Systems, una dintre cele mai mari companii de profil din țară care a contribuit, anterior, și la amenajarea Orășelului Copiilor și a skatepark-ului din Parcul Monument, alte două proiecte majore date în folosință în urmă cu un an,” menționează Viorel Marian Dragomir, primarul Municipiului Brăila.

 

Finalizarea proiectului din septembrie 2024, un moment important în procesul de creștere a calității vieții în comunitatea din Brăila, a fost sărbătorită prin evenimentul de inaugurare al Skate Park-ului Faleza Dunării. Citește mai mult despre evenimentul Brăila Skate Park Opening.

 

Descoperă și alte proiecte pe care le-am realizat în Brăila:

Centrul de agrement Faleza Dunării, Brăila

Orășelul Copiilor, Brăila