Urban Skate Park Centrul Civic

Proiect

Propunerea de a construi acest spațiu a venit din partea Organizației de Tineret a PNL Reșița, considerând că este nevoie de organizarea acestei zone care era folosită deja de skateri și bicicliști, nefiind însă amenajată în acest sens. Pentru ca noua investiție să fie utilă unui număr cât mai mare de tineri, s-au acoperit toate gradele de performanță (începători, nivel mediu și avansați), dar și posibilitatea organizării de competiții.

Proiectul nu a schimbat structura actuală a Centrului Civic, ci doar a utilizat zona propusă cu elementele necesare practicării acestor tipuri de sporturi. A fost aprobată astfel finanțarea Urban Skate Park în Centrul Civic, în zona dintre Hotelul Semenic și Romarta, o locație de aproximativ 600 de metri pătrați.

Execuție

Denumirea de „parc skate” este una generică, utilizată în limbajul de specialitate pentru a descrie o locație unde se practică sporturi precum skateboarding, BMX riding, rollerblading și altele. Similar, și în cazul proiectului de față, urban skate park-ul va deservi multiple discipline.

Atât în crearea elementelor, cât și a parcursurilor și traseelor în incinta parcului s-au avut în vedere toate gradele de performanță (începător, mediu și avansat), dar și posibilitatea organizării de competiții oficiale. Comunitatea de bikeri din Reșița ne-a ajutat la crearea elementelor, a parcursurilor și a traseelor astfel încât să fie incluse toate aceste niveluri.

Echipamente

Spaţiul destinat construcţiei skateparkului a fost amenajat inițial ca piațetă publică destinată pietonilor, cu zone/jardiniere de vegetaţie joasă şi înaltă, zone de odihnă (bănci pentru şezut), spaţii de relaxare şi loisir. Proiectul propus a constituit primul parc skate profesionist din municipiul Reşiţa, iar suprafaţa de 585.00 mp a păstrat geometria generală a amenajărilor din piaţă.

Suprafaţa în cauză cuprinde platforme orizontale de beton armat, elemente ludice specifice pentru skatepark turnate în şantier, dar şi elemente prefabricate de beton armat, jardiniere, spaţii verzi, şi zone de relaxare. Diferenţa între un Urban skatepark şi un skatepark clasic, amenajat într-o locaţie virgină, constă în faptul că primul este amenajat într-o zonă urbană şi se integrează în spaţiu, foloseşte elemente care se regăsesc în zonă şi elemente care pot fi convertite în elemente de mobilier urban.

Un urban skatepark poate fi transformat relativ uşor pentru a deservi o serie de activităţi sportive şi culturale. precum: competiţii sportive, reprezentări artistice și scenă urbană. Zona aferentă skatepark-ului are o formă neregulată, fiind deja mărginită de jardiniere, alei și mobilier urban (dotări specifice unei piaţete publice).

În proiectarea reconversiei spaţiului urban în skatepark, s-a luat în calcul păstrarea cât mai multor elemente și geometrii din cele deja existente în zonă. Dimensiunile generale sunt: lungime 36.30m, lăţime 29.88m. Terenul nu a necesitat împrejmuire doarece este amplasat într-o piaţă publică.