Propunerea de a construi Urban Skate Park în Centrul Civic a venit din partea Organizației de Tineret a PNL Reșița. Zona era folosită deja de skateri și bicicliști, nefiind însă amenajată în acest sens. Pentru ca noua investiție să fie utilă unui număr cât mai mare de tineri, s-au acoperit toate gradele de performanță. Mai mult, s-a luat în calcul posibilitatea organizării de competiții.
Informații generale:
- Locație: Reșița
- Beneficiar: Primăria Municipiului Reșița
- Antreprenor general: Sport Play Systems
- Proiectare: URBA & 49Studio
- Suprafață: cca. 600 mp
- Valoare proiect: cca . 400.000 de lei
Proiect
Proiectul Urban Skate Park nu a schimbat structura actuală a Centrului Civic. În construcție s-a utilizat zona propusă cu elementele necesare practicării acestor tipuri de sporturi. A fost aprobată astfel finanțarea Urban Skate Park în Centrul Civic, în zona dintre Hotelul Semenic și Romarta, o locație de aproximativ 600 de metri pătrați.
Execuție Urban Skate Park Centrul Civic
În cazul proiectului de față, urban skate park-ul va deservi multiple discipline precum sporturi precum skateboarding, BMX riding, rollerblading și altele.
Atât în crearea elementelor, cât și a parcursurilor și traseelor în incinta parcului s-au avut în vedere toate gradele de performanță. Comunitatea de bikeri din Reșița ne-a sprijinit în crearea elementelor, a parcursurilor și a traseelor.
Echipamente
Spaţiul destinat construcţiei a Urban Skate Park-ului din Centrul Civic a fost amenajat inițial ca piațetă publică. Destinată pietonilor, avea zone cu jardiniere de vegetaţie joasă şi înaltă, zone de odihnă (bănci pentru şezut), spaţii de relaxare şi loisir. Proiectul propus a constituit primul parc skate profesionist din municipiul Reşiţa. Suprafaţa de 585.00 mp a păstrat geometria generală a amenajărilor din piaţă.
Suprafaţa în cauză cuprinde platforme orizontale de beton armat și elemente ludice specifice pentru skate park turnate în şantier. Mai mult, sunt incluse şi elementele prefabricate de beton armat, jardiniere, spaţii verzi, şi zone de relaxare. Există o diferenţă între un urban skate park şi un skatepark clasic, amenajat într-o locaţie virgină. Primul este amenajat într-o zonă urbană şi se integrează în spaţiu. Skate park-ul urban foloseşte elemente care se regăsesc în zonă şi care pot fi convertite în elemente de mobilier urban.
Un urban skate park poate fi transformat relativ uşor pentru a deservi o serie de activităţi sportive şi culturale. Acestea includ competiţii sportive, reprezentări artistice și scenă urbană. Zona aferentă skatepark-ului are o formă neregulată. Este mărginită de jardiniere, alei și mobilier urban (dotări specifice unei piaţete publice).
În proiectarea reconversiei spaţiului urban în skate park, s-a luat în calcul păstrarea cât mai multor elemente și geometrii din cele deja existente în zonă. Dimensiunile generale sunt: lungime 36.30m, lăţime 29.88m. Terenul nu a necesitat împrejmuire doarece este amplasat într-o piaţă publică.
„Pentru ca noua investiție să fie utilă unui număr cât mai mare de tineri, s-a avut în vedere acoperirea tuturor gradelor de performanță – începători, nivel mediu și avansați, dar și posibilitatea organizării de competiții. Acest proiect nu schimbă structura actuală a Centrului Civic, doar dotează adecvat zona propusă de către tinerii practicanți de astfel de sporturi “, spune primarul Ioan Popa.