Date Generale Proiect Skate Park Tineretului, Buzău
- Locație: Buzău
- Beneficiar: Primăria Municipiului Buzău
- Antreprenor general: Sport Play Systems
- Proiectare: Prompt General Business
- Suprafață: 1000 mp
- Servicii: proiectare, lucrări de reabilitare și construcție
- Termen execuție: 3 luni
- Valoare proiect: 324 mii lei
Imagine 1. Skate Park Parcul Tineretului, Buzău (sursa foto: Facebook)
În 2017, primarul Constantin Toma şi viceprimarul Andrei Neder au fost invitaţi de un grup de adolescenţi în Parcul Tineretului. Acolo funcţiona un spaţiu pentru sportul cu role, biciclete şi trotinete. Grupul le-a subliniat starea jalnică în care ajunsese baza.
Edilii s-au convins că mobilierul le punea viaţa în pericol utilizatorilor. Astfel, au luat decizia ca acesta să fie desfiinţat şi realizat un altul nou şi modern. A urmat o vizită a autorităţilor alături de tineri la mai multe skatepark-uri din ţară. Aceasta a sprijinit decizia finală legată de cum va arăta noul loc destinat sportului din Parcul Tineretului.
Aspecte tehnice și etape de execuție
- Total suprafață amenajată: 1000 mp
- Suprafață skate park: 750 mp (610 mp suprafașă platformă orizontală, 140 mp suprafașă elemente skate park);
- Suprafață spații conexe: 250 mp
În Parcul Tineretului, se afla un spațiu amenajat ca zonă pentru tineri. Acesta are în dotare o platformă de skate și zone pentru biciclete și role. Amenajarea acestei zone s-a executat în perioada 2007-2008, spațiul degradându-se, fiind necesară o reabilitare a acestuia.
Proiectul de reabilitare a prevăzut amplasarea de noi rampe. În plus, s-a recurs la recondiționarea aparatelor existente care erau în stare bună de funcționare. Proiectul a presupus și instalarea stâlpilor de iluminat, și amenajarea zonei aferente parcului.
Amenajarea s-a facut în scopul îmbunătățirii calității vieții sportive a tineretului prin accesul la echipamente de ultimă tehnologie în condiții de siguranțăm, fiind ușor de convertit pentru a deservi o serie de activități sportive și/sau culturale precum: competiții sportive, reprezentări artistice, etc..
Terenul pus Ia dispoziție pentru amplasamentul Skate Park-ului a fost un teren cu formă neregulată, având lungimea maximă de 34.50 m și lățimea maximă de 29.00 m.
Înaintea execuției lucrărilor de reabilitare s-a elaborat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții prin care s-au stabilit indicatorii tehnico-economici și conceptul arhitectural al investiției. Ulterior aprobării indicatorilor, s-a realizat proiectul tehnic cu detaliile de execuție pentru soluția optimă recomandată prin proiect.
În proiectarea reconversiei spațiului de skate park, s-a luat în calcul păstrarea cât mai multor elemente/geometrii din cele deja existente în zonă. Diferențele de cote au fost relativ mici, existând o singură suprafață populată de elemente ludice specifice skat park-ului.
Reabilitarea Skate Park-ului din Parcul Tineretului a constat în achiziționarea de noi rampe și aparate pentru practicarea skateboarding-ului, recondiționarea aparatelor aflate în stare bună de funcționare, reabilitarea covorului asfaltic și a zonei aferente parcului.
Echipamente instalate
Skateparkul se compune din o serie de elemente precum:
- Quarter-wall ride H125/L720 – complex compus din 6 subansamble prefabricate din structură metalică cu suprafață de rulare din fibră de sticlă armată;
- Bank Ramp H120 + platformă H120 + Quarter pipe H120/L120 – complex compus din elemente prefabricate din beton armat (Qarter Pipe H120 x 2 buc)
- Platformă orizontală realizată in sit, bank ramp H120 realizat in sit;
- Grind Box L900 – Bank Ramp H90 + platformă H90 + Stairs H90 + Quarter Pipe H90 + Rail + Pyramid – complex compus din: Grind Box L900 H monolit, 2 buc. Stairs monolite, cu protecții metalice pentru muchii, platformă orizontală 18.90 mp elicopterizată, bank ramp H90 finisat manual, 3 elemente prefabricate din beton Quarter Pipe H120 și Pyramid H60 și 2 elemente tip Rail – confectii metalice zincate;
- Quarter – Bank – Quarter H180 – complex compus din 6 subansamble prefabricate din structură metalica cu suprafața de rulare din fibră de sticlă armată și parapeți de protecție;
- Ollie Box – complex realizat din beton armat, 2 corpuri monolite cu muchiile protejate de confecții metalice zincate;
- Rounded Ollie Box – complex realizat dintr-un corp monolit de beton, conform planșelor tehnice cu muchii protejate de confecții metalice;
Printre elementele ludice propuse se regasesc: grind rail, grind box orizontal și inclinat, quarterpipe ramp, bank ramp, stairs, platform, ramp și wall ride.
Din punct de vedere al mobilării s-a adoptat soluția montării a două din elemente (cele prefabricate pe structura metalică) la extremitățile skate park-ului, astfel încât acestea să poată constitui punctele de plecare în vederea parcurgerii traseelor create.
Mobilarea interna s-a realizat cu ajutorul unor elemente din beton armat (sau prefabricate sau monolite, realizate la fața locului). Diversitatea și complexitatea elementelor permit parcurgerea skateparkului într-un număr ridicat de variațiuni și trasee.
Destinația echipamentelor
Skate Park-ul din Parcul Tineretului dispune de rampe diverse. Acestea sunt destinate utilizatorilor de role, biciclete skateboarduri și trotinete. Parcul este deschis zilnic între orele 08:00 și 22:00. În vecinătatea lui sunt amenajate și două locuri de joacă pentru cei mici. Astfel, se creează un loc potrivit pentru petrecerea timpului liber.
Noul amplasament este destinat tinerilor care la acest moment nu au foarte multe posibilități de a-și practica hobby-urile. Obiectivul este de a oferi tinerilor variante de a petrece timpul liber așa cum se întâmplă în marile orașe din România. Aceasta este și o metodă eficientă de a-i ține departe de pericolele care îi pândesc pe tineri zi de zi. Este un proiect pentru tineri, pentru sport.